Miljöarbete

Miljöarbetet i Torshälla segelsällskap utgår från att följa de nationella lagarna samt de kommunala riktlinjerna som finns.

De lagar och föreskrifter som TSS och dess medlemmar i huvudsak har att ta hänsyn till är från Miljöbalken, Transportstyrelsen och HaV.

Med fritidsbåtslivet följer en rad olika fysiska strukturer och aktiviteter som var och en ger upphov till flera olika typer av miljöpåverkan.

Användning av fritidsbåtar medför bland annat utsläpp av giftiga ämnen och föroreningar från båtbottenfärger och förbränningsmotorer samt spridning av främmande arter.

Sammantaget medför detta att fritidsbåtslivet i förhållande till sin omfattning genererar skador på miljön men det finns sätt att minska miljöbelastningen från vårat fina båtliv.

En regel som upprättades för att minska miljöpåverkan nationellt var att förbjuda toalettutsläpp i våra sjöar och strandnära hav. Därefter kom kravet på att ta bort biocider (metaller) från båtarnas skrov.

Just det arbetet har pågått i TSS sedan 2018 när den första XRF-mätningen gjordes. Sedan dess har det gjorts ytterligare tre XRF-mätningar på TSS och arbetet fortsätter.

Inför iläggningen våren 2025 ska de allra flesta båtarna vara sanerade vilket betyder att
medlemmarna har gjort ett bra jobb för miljön.

I fortsättningen får inte båtskroven behandlas/målas med färg som innehåller biocider och vill man som medlem måla med färg utanpå epoxin ska denna var hård, inte självpolerande. 

Att inte självpolerande färg får användas på TSS slipen beror på att när båten spolas av efter upptagning kommer färgen att släppa och hamnar på marken och förorenar, vilket vi inte ska bidra till.